Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ


Αγαπητά μας παιδιά,
σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας εκδρομούλα. Προορισμός μας το βουνό του Χορτιάτη. Θα χαρούμε τη φύση, θα εξερευνήσουμε το δάσος, θα μαζέψουμε κάστανα και θα  παίξουμε πολύ!!! Παρακάτω σας δίνουμε μερικές πληροφορίες για το Χορτιάτη.



Ο Χορτιάτης είναι βουνό του νομού Θεσσαλονίκης, ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, με μέγιστο υψόμετρο 1.201 μέτρα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κισσός. Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται και η ομώνυμη πόλη.
Ιστορία-ονομασία
Σύμφωνα με τον Στράβωνα  ο μυθικός βασιλιάς της Θράκης Κισσεύς, πατέρας της Εκάβης και παππούς του Ιφιδάμαντα, έκτισε στους πρόποδες του σημερινού Χορτιάτη, της τότε περιοχής Ανθεμούντας, την πρωτεύουσα του, η οποία πήρε το όνομα Κισσός. Με τη σειρά της, η πόλη έδωσε το όνομα στο βουνό.
Κατά τη βυζαντινή εποχή πιθανόν υπήρχε μοναστήρι στους πρόποδες του βουνού, επονομαζόμενο του Χορταίτη ή Χορταΐτη. Με τρόπο ανάλογο της αρχαιοελληνικής περιόδου, «βάπτισε» με το όνομα αυτό και το όρος. Λογικό επακόλουθο ήταν και η παράφραση του τοπωνυμίου μέχρι τη σύγχρονη εποχή, όταν το βουνό αναγνωρίζεται πλέον ως Χορτιάτης. Το αρχαίο όνομα Κισσός παρέμεινε ως επίσημη ονομασία της κορυφής (1.201 μ.).
Χλωρίδα
Το βουνό καλύπτεται από βελανιδιές, καστανιές, οξιές και έλατα.
Σύγχρονη εποχή
Στο βουνό αυτό βρίσκονται οι περισσότερες κεραίες αναμετάδοσης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εταιρειών παροχής κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετούν το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και το νομό Θεσσαλονίκης. Ακόμη, στα 1.011 μέτρα λειτουργεί το καταφύγιο Χορτιάτη, το οποίο απέχει γύρω στα 20 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Το χωριό
Ο Χορτιάτης είναι ένας μαρτυρικός οικισμός, καθώς κάηκε απ' τους Γερμανούς στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944. Εννιακόσια σαράντα εννέα άτομα κάηκαν και εκτελέστηκαν, από ηλικίες 3 μηνών έως ογδόντα πέντε ετών. Σήμερα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου